Kako ohraniti notranji mir?

 Življenje je sestavljeno iz prijetnih in manj prijetnih trenutkov; iz obdobja učenja  in ustvarjalnega zagona in uživanja rezultatov dela. Na poti skozi življenje nas vodijo trenutki sreče in naporov ter večkrat tudi obupa pri iskanju rešitve, ki je sami pogosto niti ne najdemo. Nekateri imajo na tej poti več sreče in se bolje prilagodijo dogodkom. Žal je vse preveč tudi tistih, ki iz takega ali drugačnega vzroka zaidejo iz prave poti, ali pa jim zdravstvene in druge ovire o­nemogočajo enako hitrost in veselje pri potovanju skozi življenje. V razvoju človeške vrste je bitka za preživetje pogosto izločala tiste, ki niso uspeli sprejeti vseh izzivov življenja.  Boj je del naše kulture in našega življenja. Borimo se za svoja prepričanja, za svojo družino, zato da nam uspe in dosežemo svoje cilje. Borilne veščine nam lahko pomagajo razumeti in kultivirati boj, dvigniti kakovost našega življenja, premagati notranji strah in doseči mir. Poskrbijo lahko za dobro fizično pripravo, za izboljšanje pozornosti, naučijo nas reda in discipline in so odlična metoda kontroliranja stresa. Borilne veščine so bile v svojih tradicijah tesno povezane z življenjsko filozofijo, človeškim dostojanstvom in etiko, zato naj bi posamezniku pomagale vzgojiti zdrav borbeni duh, ki je sposoben preseči agresivne, zahrbtne, neiskrene in drugačne patološke načine varovanja svojega interesa. Taka oblika duha je tesno povezana z razumevanjem, prepoznavanjem in spreminjanjem mehanizmov, ki oblikujejo naše vedenje. Borbeni duh zahteva, da umirimo um in misli, ter dosežemo stanje popolne notranje pozornosti. Azijska filozofija temu reče prazen jaz in označuje trenutek, ko nismo več obremenjeni s svojo podobo, z zmago ali porazom, s sodelavci in cilji, ampak smo samo pripravljeni, da se v pravem trenutku pravilno odzovemo. Ta izpraznjeni in nevtralni um je mogoče srečati tudi v različnih meditativnih praksah, vendar pa borbeni duh zahteva še nekaj več. Zahteva, da notranji mir ohraniš, ko si v stiku z drugim, bodisi v boju ali pa takrat, ko drugi nate vpliva s svojimi čustvi, željami in projekcijami. Borbeni duh zato zahteva ohranjanje notranjega ravnovesja na telesni in umski ravni. Ni pomembno, da se vsi, ki trenirajo borilne veščine srečajo s to razsežnostjo borilne veščine. V borilnih veščinah se je mogoče srečati z zelo različnimi vidiki in vsi so lahko dobri in nam pomagajo povečati kakovost življenja. Kljub temu se je dobro zavedati, da borilna veščina lahko pomeni način poglobljenega spoznavanja samega sebe in preseganja najbolj osnovnih bioloških refleksov in miselnih konceptov, ki uravnavajo naše vedenje. Pomembno je spoznanje, da se je potrebno pripraviti za vsak psihofizični napor, le tako je zagotovljen uspeh. Tako borilne veščine prispevajo posebno izkušnjo na področju zavedanja samega sebe.

V skupini šolskih otrok in mladine je poudarek na razvoju motoričnih sposobnosti in zagotavljanju čim širše baze gibalnih informacij in izkušenj, ki služijo kot dober temelj za prihodnost. Primerna športna aktivnost v času pubertete pozitivno vpliva tako na telesni kot čustveni razvoj mladostnika. Agresivni otroci in mladostniki se naučijo obvladovanja samega sebe in samokontrole, tisti plašni pa si utrdijo samozavest. Najbolj pomembno pa je da se mladi zavejo, da se je potrebno potruditi za uspeh in zmago, ter na treningih spoznavajo kako premagati težave na svoji življenjski poti. SANKUKAI karate je namenjen  mladim in tudi malo manj mladim (tudi po 40 letu starosti),  skratka vsem tistim, ki jih ni strah novih izzivov in želijo poizkusiti nekaj novega. Naučili se boste osnovnih udarcev, blokad, padcev in samoobramb, izgubili kak odvečni kilogram, seznanili s športnim borenjem…Potrebna je le vaša želja, mi pa vam bomo na tej poti pomagali. K vpisu vabimo vse, ki vas zanima ta prečudovita veščina kjer ni starostnih  omejitev, potreben je le začeten pogum, želja in veselje do gibanja,  kajti SANKUKI KARATE treningi  so prilagojeni posamezni starostni kategoriji, so primerni za moški in seveda tudi ženski del populacije.

Treningi potekajo v skupinah: • cicibanov (5-7 let) • otrok      (7- 14 let) • mladine  (14-18 let) • članov (od 18 let dalje) • veteranov (nad 40 let)

Karate klub Ivančna Gorica ima  33 letne izkušnje na področju treniranja karateja. Vsi treningi  se odvijajo pod vodstvom izkušenih trenerjev z licenco SKZS, pod tehničnim metorjem g. Vlado Paradižnik – 5 dan.

 

Trener SANKUKAI KARATEJA

Jože Kastelic 2. DAN

 

 

 

 

 

Leave Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja