Kako do boljše SAMOPODOBE, MOTIVACIJE?

              Ljudje kateri ne znajo motivirati samega sebe, so povprečni, neglede na to kakšne talente sedujejo. 

Andrew Carnegie

Če želite uspeti v življenju je bistveno, da znate sami sebe motivirati. Imeti morate sposobnost, da obdržite svojo motivacijo dovolj močno, ne glede na to v kako porazni situaciji se nahajate, ter  pričnete delati na sebi. To je edini način, da se spravite iz nje. Tisti, ki že na začetku ne vidijo izhoda, se bodo iz težav le stežka sami pobrali. Kot pomoč pri uresničitvi vaših ciljev in motiviranju predlagamo ukvarjanje s  SANKUKAI  KARATEJEM…

Borilni sistemi, ki se ne zanašajo samo  na fizično moč, poskušajo ustvariti optimalno povezanost telesa in duha.  Cilj  borilnih veščin je, da ne izrabimo samo dvajset odstotkov svojih telesnih potencialov, ampak se poskušamo približati stotim odstotkom. To ne pomeni, da se bomo naučili leteti po zraku in izmikati kroglam kot v trilogiji Matrica, ampak da z minimalnim vložkom dosežemo potreben učinek. Glavni princip tega notranjega vidika borilne veščine je, da ne storimo nič nepotrebnega. Za to pa je potrebna popolna usklajenost telesa in uma. V procesu usklajevanja smo prisiljeni spoznavati telesne in umske mehanizme, ki uravnavajo naše vedenje, ter nepotrebne odzive spreminjati in odpravljati. Glavno načelo take vadbe je, da poskušamo odpraviti vse fizične napetosti in mišične zategnjenosti ter hkrati sinergično (sočasno) uporabljati vse delčke telesa. Ker je mnogo mišičnih napetosti v telesu čustvenega izvora, nam taka vadba pomaga ustvariti tudi čustveno ravnovesje. Borilne veščine so v taki ali drugačni obliki spremljale človeka od začetka njegovega razvoja. Ukvarjajo se z enim najbolj osnovnih bioloških vedenj. Razvijale so se v različnih kulturnih okoljih v vojaške in filozofske namene ali pa tudi zgolj zaradi zabave. Ljudje so skozi borbo in borilne veščine zadovoljevali svoje osnovne biološke potrebe in iskali svoje notranje bistvo.

Sodobne borilne veščine  niso le skupek postopkov za mlatenje drugih prebivalcev tega planeta, temveč vas učijo tudi, kako premagati napetost, potrtost, žalost, malodušje, nezaupanje, zavist, jezo, negotovost, pretirano občutljivost, pomanjkanje samospoštovanja, težave z zbranostjo,  težave v medsebojnih odnosih, nemoč in obup. Z eno besedo, kako  se spoprijeti s stresom. Namreč, ko je človek pod stresom, se mu pospeši srčni utrip in dihanje, razširijo se zenice, pride do prerazporeditve krvi iz kože in prebavil v mišice. Stres je odziv našega telesa na ogroženost iz okolja in je odziv na dogajanje, ki bi bilo človeku nevarno in je neke vrste napad na naša čustva in samospoštovanje. Telo ima prirojeno sposobnost, da ob zaznavi nevarnosti zbere vse svoje moči tudi s pomočjo tako imenovanih stresnih hormonov, kot sta adrenalin in kortizol. Posledica pa je večja pripravljenost na spopad. Kako stresen je odziv, pa je odvisno od stopnje ogroženosti in našega psihofizičnega stanja. Stres je lahko koristen, kadar naše ovire dojemamo kot izzive in nam pravšnja mera napetosti in vznemirjenja pravzaprav omogoča uspešno premagovanje težav, če pa je pritisk prevelik in naša samopodoba slaba, pa nas tako stanje lahko popolnoma ohromi, tako na poklicnem, športnem ali čustvenem področju.

Zato je začetek leta idealen, da  nekaj naredimo za boljšo samopodobo, potrebno je le spoznanje, da s sedenjem pred TV ekranom ali računalnikom ne izboljšujemo svoje samopodobe. Potrebna je  le odločitev in konkreten cilj. Naredite nekaj kar vam bo spremenilo življenje, nekaj kar si že dolgo želite. Spremenite svoj odnos do svojega telesa, sodelavcev, družbe. To lahko dosežete le z vztrajnostjo in osebno disciplino, ter premagovanju svojih omejitev. Pri nas vam pokažemo pot, pomagamo in spodbujamo, da svoje cilje uresničite. Začnite z delom na sebi – ena izmed poti je tudi trening SANKUKAI KARATEJA.

Vadba je namenjen  mladim in tudi malo manj mladim,  skratka vsem tistim, ki jih ni strah novih izzivov in želijo poizkusiti nekaj novega. Naučili se boste osnovnih udarcev, blokad padcev in samoobramb, izgubili kak odvečni kilogram, popravili držo in izboljšali  samopodobo. Trening  sankukai karateja pa je tako lahko več kot le konjiček – lahko je tudi način življenja. Vključite se v naš klub, ki ima  32 letne izkušnje na področju treniranja karateja, v letu 2009 pa smo prvič pričeli tudi z delom v skupini cicibanov, ki skozi igrice  spoznavajo osnovno motoriko in tudi osnovne borilne gibe.

Način treniranja smo prilagodili  starostnim skupinam:    • cicibanov (5-7 let),    • otrokom (7- 14 let)    • mladini  (14-18 let)    • članom (od 18 let dalje)

V treninge, ki se odvijajo pod vodstvom izkušenih trenerjev z licenco SKZS, se uspešno vključujejo moški in seveda tudi ženski del populacije.

Šport je za otroke razvedrilo, protiutež sedečemu življenju, pa tudi igrivost, zadovoljstvo in veselje. Tistim, ki so bolj mirne narave, bodo treningi prinesli več samozavesti in odločnosti, živahnejšim otrokom pa bosta disciplina in delo pomagala k lažjemu ter mirnejšem vključevanju v okolico.

 

                   Skupina CICIBANOV pri treningu z vaditeljico Karmen in pomočnico Katjo.

 

Trener SANKUKAI KARATEJA

Jože Kastelic 2.DAN

Leave Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja