GIBANJE Z BORILNO VEŠČINO

Gibanje in igrivost sta razvojno pogojena Gibalna dejavnost pri otrocih je integralni del otrokovega vedenjskega repertoarja, je medij, skozi katerega se otrok neposredno vključuje v okolje, hkrati pa mu omogoča pridobivanje bogatih izkušenj in doživetij, še posebej v obdobju zgodnjega otroštva. Gibanja predstavljajo pomemben dejavnik otrokove gibalne izobrazbe. Z usmerjenim gibanjem, ki se doseže s treningom, pa se dodatno razvije eksplozivnost, vzdržljivost, hitrost reagiranja, pa tudi ravnotežje in skladno delovanje rok in nog. Borilne igre, pri katerih je poudarjena »spretnost« , ki je povezava hitrosti, gibljivosti, moči z inteligenco in ravnotežjem, ter osvajanje motoričnih informacij s področja SANKUKAI karateja. Treniranje SANKUKAI KARATEJA vpliva predvsem na otrokov gibalni razvoj, vendar pa zaradi povezanosti fizične in duhovne narave človeka, gibalna aktivnost vpliva tudi na spoznavni, čustveni in socialni razvoj. Športna dejavnost vpliva na mišljenje, čustvovanje in odnose v šoli, družbi in družini. Vzgojni potencial se kaže v vedenjskem samonadzoru, moralnem, etičnem in estetskem presojanju.

Gibanje pa ni pomembno samo za otroke, temveč za celotno starostno populacijo. Če mišice primerno urite, obdržijo svojo moč, vzdržljivost in prožnost, kar telesu omogoča, da se lahko giba z manjšim tveganjem za nastanek bolečine ali poškodbe. Če pravilno delate, lahko vaše mišice v veliki meri zmanjšajo obremenitev kosti, sklepov, medvretenčnih ploščic in vezi. In obratno: če mišice oslabijo zato, ker jih premalo uporabljate ali zaradi poškodbe, običajno izgubijo svojo velikost, moč, vzdržljivost in prožnost. Zato se v našem klubu prizadevamo vključiti tudi veterane, ki želijo narediti nekaj zase in nimajo več visokoletečih tekmovalnih ciljev. Če ste v tem opisu odkrili nekaj kar vas je pritegnilo in ste se pripravljeni  oočiti z neko povsem drugačno miselnostjo kakršne ste vajeni. Če ste se pripravljeni podati na odkrivanje povsem tujega sveta, prepletenega s številnimi paradoksi, starimi tradicijami in skrivnostmi, ki so predvidena kot naša zadnja izbira, ko smo primorani braniti svoje bližnje, prepričanja, načela ali celo naš lastni obstoj, potem je ta trening pravilna odločitev za vas in boste znotraj njega odkrili predvsem samega sebe. V intenzivnem boju za obstanek je človek skozi stoletja izkustveno izpopolnjeval borilne prijeme. Uporabljajoč naravne zakone fizike in mehanike, kot tudi spoznanje na področju anatomije človeškega telesa, je človek naravne gibe spremenil v borilne tehnike : vzvod, metanje, udarec z različnimi deli telesa (pest, rob pesti, koleno, peta,…). Ob tem se je naučil, da razen glave in vratu, obstajajo tudi druga vitalna mesta, proti katerim lahko usmerja svoje tehnike. Sila se uporabi kot zadnja rešitev, kjer človečnost in pravičnost ne moreta prevladati. Če pa se le-ta uporabi brez razloga, bo izvajalec izgubil v svojem okolju ugled in obravnavan bo kot prostaški barbar. V mesecu Septembru poleg rednega treninga SANKUKAI KARATEJA, organiziramo tudi dvomesečni tečaj samoobrambe. Tečaj je namenjen mladim (od 16 let dalje) in tudi malo manj mladim ( do 60 leta), skratka vsem tistim, ki jih ni strah novih izzivov in želijo poizkusiti nekaj novega. Pridobili boste na kondiciji, istočasno se boste naučili reševati iz zapletenih situacij, bodisi padca na poledeneli cesti ali nezaželenega prijema, izgubili kak odvečni kilogram, seznanili s pravilnim dihanjem in popravili držo.

Utrinek iz DP za otroke v Ivančni Gorici dne 12.04.2015

K vpisu vabimo vse, ki vas zanima ta prečudovita veščina kjer ni starostnih omejitev. Potreben je le začeten pogum, želja in veselje do gibanja, kajti SANKUKI KARATE treningi so prilagojeni posamezni starostni kategoriji, so primerni za moški in seveda tudi ženski del populacije.

Treningi potekajo v skupinah:

  • cicibanov (5-7 let) – 1x tedensko
  • otrok (7- 14 let) -2-3x tedensko
  • mladine (14-18 let)- 2-4x tedensko
  • članov (od 18 let dalje) – 2-3x tedensko
  • veteranov (nad 40 let) – 2x tedensko
  • dvomesečni tečaj samoobrambe 1x tedensko

Karate klub Ivančna Gorica ima 38 letne izkušnje na področju treniranja karateja. Vsi treningi se odvijajo pod vodstvom izkušenih trenerjev z licenco SKZS, pod vodstvom tehničnega mentorja g. Vlado Paradižnik – 5 dan.

Vpisi potekajo v telovadnici:

  • O. Š. Ivančna Gorica vsak torek in četrtek ob 1800 h.
  • O. Š. Šentvid vsak ponedeljek in četrtek ob 1800 h.
  • Družbenem centru Krka ponedeljek ob 17.00 h.(cicibani)
  • NOVO v novi O. Š. ZAGRADEC četrtek ob 1800 h.

 

Trener SANKUKAI KARATEJA

Jože Kastelic 2. DAN

Leave Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja