Nov cilj za začetek šolskega leta

“Nikoli nisi dovolj star,
da si ne bi postavil nov cilj
ali sanjal nove sanje.”
C.S. Lewis
 

Zmotno je prepričanje, da je karate le borilna veščina za pretepanje. Vse bolj se namreč uveljavlja kot rekreacija telesa in duha, ki dokazano pripomore k boljši kondiciji in gibljivosti ter lažjemu premagovanju stresa. Sankukai karate klub ima že 45 letno tradicijo, ne samo v tekmovalnem delu, temveč je na široko odprl vrata vsem, ki si želijo boljšega počutja, tudi otrokom in ženskam v vseh starostnih obdobjih. 

Vadba se prične s karatejskim pozdravom in po začetnem splošnem in lokalnem ogrevanju, nadaljuje z raztezanjem – za ohranjevanje mišične prožnosti, sledi pa kratka relaksacija. Tako se pripravimo za izvajanje tehnik, ki jih spoznavamo na enostaven in postopen način preko različnih serij,  nivojev in korakov treniranja, ki nas uvaja v skrivnost SANKUKAI KARATEJA. Vsak nivo nas popelje korak bljižje k realni situaciji, kjer se učenec postopoma srečuje z dodatnim kontroliranim stresom. Pri tem se uči obvladovanje stresa brez čustvenih stisk (strahu, nervoze) in agresije, preko pravilnega dihanja, ki nam daje umirjenost ter potrebno moč in hitrost pri izvajanju tehnik. Tako se v omejenem stresu učiš, premaguješ svoj strah in nezaupanje v svoje sposobnosti.  Skozi to napreduješ in osebnostno rasteš, povečuješ samozavest, mentalno moč in samospoštovanje. Vadba karateja je zelo odvisna od tistega, ki jo trenira in od tega, kar želi z njo doseči. Pridobljeno znanje lahko koristno uporabiš pri zaščiti sebe ali nemočne osebe, lahko ga tudi zlorabiš. Zato damo velik poudarek na vzgoji in samoobladovanju. Predvsem pa se dotika človekovega bistva in iskanja odgovorov, ki jih ne dušiš v sebi, ampak jih predelaš skozi vadbo.

Zakon življenja je takšen, da vsak, ki je samozavesten in energičen, doseže veliko več kakor ljudje z nasprotnimi lastnostmi. Samozavestni ljudje s pozitivno notranjostjo napolnijo prostor, v katerega vstopijo. Prisotnost in notranjo moč takih oseb, ljudje takoj opazimo, ko jih začutimo poleg sebe. Tako energijo zasledimo pri ljudeh na različnih področjih, v glasbi, umetnosti, poslovnem svetu …, ne nazadnje tudi v športu. Z energijo se napaja naše telo, hkrati pa je tudi sila, ki hrani našo voljo in intelektualno moč.

Da sankukai  karate ni samo za mlade, dokazuje tudi LETNA KARATE ŠOLA (LKŠ), ki je letos potekala že 44 –krat in sicer pod vodstvom glavnega inštruktorja za Sankukai karate v Sloveniji g. Vlada PARADIŽNIKA mojstra karateja 5. DAN. Vsako leto se udeleži poleg  otrok staršev, tudi veliko starih staršev, ki se priključijo jutranji rekreaciji. Namreč na prav vsaki letni karate šoli se udeleženci seznanijo z novo, metodo, tehniko, principom…. Tako človek iz takega dopusta pride fizično in duševno močnejši.  Prav na letnih karate šolah spoznaš, da karate ni samo šport, temveč kompletna metoda psihičnega in fizičnega učenja človeka. To pa človeku korist tako pri študiju, službi kot tudi v  vsakdanjem življenju. Na letošnji LKŠ, ki je potekala od   3-10 julija se nas je zbralo preko 300 udeležencev.

Demonstratorji in trenerji iz Ivančne Gorice na 44. LKŠ s tehničnim mentorjem g. Vladom Paradižnikom – 5.DAN

V mesecu Septembru poleg rednega treninga SANKUKAI  KARATEJA, organiziramo tudi dvomesečni  tečaj samoobrambe. Tečaj je namenjen  mladim (od 16 let dalje) in tudi srednji generaciji,  skratka vsem tistim, ki jih ni strah novih izzivov in želijo poizkusiti nekaj novega. Pridobili boste na kondiciji, istočasno se boste naučili  reševati iz zapletenih situacij, bodisi padca na poledeneli cesti ali  nezaželenega prijema,  izgubili kak odvečni kilogram, seznanili s pravilnim dihanjem in popravili držo.  

K vpisu redne vadbe vabimo vse, ki vas zanima ta prečudovita veščina, kjer ni starostnih  omejitev. Potreben je le začeten pogum, želja in veselje do gibanja,  kajti SANKUKAI KARATE treningi  so prilagojeni posamezni starostni kategoriji, so primerni za moški in seveda tudi ženski del populacije. 

Treningi potekajo v skupinah: 

 • cicibanov         5-7 let –  OŠ Stična v Ivančni Gorici in OŠ Zagradec
 • otrok                7- 14 let –  OŠ Stična v Ivančni Gorici in OŠ Zagradec 
 • mladine           14-18 let – OŠ Stična v Ivančni Gorici                  
 • članov              od 18 let dalje – OŠ Stična v Ivančni Gorici                  
 • veteranov       nad 40 let  – OŠ Stična v Ivančni Gorici

Vpis poteka prav te dni v  telovadnicah:  

 • OŠ Stična (Cesta občine Hirschaid 1, Ivančna Gorica)
  • torek in četrtek ob 18.00 (osnovnošolci, mladinke, mladinci; članice, člani; veteranke, veterani )
  • vsako sredo ob 17. 00h   (cicibani)
 • O.Š.  Zagradec (Zagradec 33, Zagradec)
  • torek ob 17. 30 h (cicibani in osnovnošolci)

   

                                                                      

Trener SANKUKAI KARATEJA

                                         Jože Kastelic 2. DAN