Sankukai državno prvenstvo v športnih borbah in katah za dečke, deklice, kadete in kadetinje 2023

Po dolgih štirih letih čakanja, zaradi že znanih zdravstvenih razmer v Sloveniji in svetu, je v mesecu aprilu Sankukai karate zveza Slovenije zopet organizirala težko pričakovano državno prvenstvo za otroke v športnih borbah in katah. Državnega prvenstva se je udeležilo preko 170 otrok iz devetih Sankukai karate klubov in njihovih sekcij. Tekmovalci so se morali na državno prvenstvo kvalificirati preko občinskih in regijskih tekmovanj, za katere je predpisana določena kvota tekmovalcev. V naši regiji je kar 7 tekmovalcev Karate kluba Ivančna Gorica doseglo predpisano normo da so se lahko udeležili na državnega prvenstva.  Državno prvenstvo je potekalo v soboto 01.04.2023, v Športni dvorani Vižmarje Brod v Ljubljani.

Naši pridni tekmovalci in tekmovalke so se na tekmo pripravljali že od septembra lani. Poleg rednih treningov dvakrat tedensko,  ima tekmovalna ekipa še dodaten trening, na katerem se aktivno pripravljajo na državno prvenstvo. Najbolj pridni so se začeli pripravljati že med šolskimi počitnicami, z udeležbo  na letni karate šoli v Umagu, ki bo mimogrede letos organizirana že 45. leto. Na dodatnih treningih poleg vzdržljivosti, hitrosti in taktike, bodoče tekmovalce seznanimo tudi s pravili tekmovanja, s tekmovalnim bontonom in prekrški.

Na tekmovanju se tekmovalci pomerijo v športnih borbah in katah, (t.j. borba z navideznim nasprotnikom). Poznati pravila teh tekmovanj ni preprosto, saj so zelo specifična. Kot primer naj navedem fizični kontakt, ki med tekmovalci v nižjih kategorijah ni dovoljen, se pa mora tekmovalec z svojim udarcem približati nasprotniku čim bližje, končna razdalja po udarcu pa je odvisna od višine pasu tekmovalca. Višji kot je pas, manjša mora biti končna razdalja, da se tekmovalcu priznajo točke, kar je pokazatelj spretnosti in obvladovanja tehnike tekmovalca. Točkovne cone na tekmovanju so glava, ter srednji del telesa. Pri tem se udarec z roko v telo in glavo točkuje z eno točko, udarec z nogo v telo z dvema točkama, udarec z nogo v glavo pa s tremi točkami, Tekmovalec, ki prvi doseže 6 točk, oz. ima višje število doseženih točk po izteku časa, je zmagovalec. V športnih katah pa imamo tri sodnike, ki sočasno ocenjujejo celotno izvedbe kate z ocenami od 1 do 10. Pri tem se ocenjujejo pravilnost, natančnost, hitrost in energija pri izvajanju kate. Na koncu je zmagovalec tisti, ki ima višjo skupno oceno (seštevek vseh treh sodnikov). Kljub strogim in natančno opredeljenim pravilom, lahko vseeno občasno pride tudi do poškodb, zato je na vsaki tekmi prisoten zdravnik, ki pa letos na srečo ni imel posebnega dela.

Izak v akciji!

Tudi sam potek tekmovanja je natančno določen in časovno opredeljen. Na začetku tekmovanja se izvede sklic in tehtanje tekmovalcev, kateremu sledi skupinsko ogrevanje. Nato se telovadnica izprazni in sledi mimohod vseh tekmovalcev in glavnih sodnikov, s čimer se tudi prične uradni del tekmovanja. Sledita govora predsednika Sankukai karate zveze in župana občine gostiteljice tekmovanja, ki tudi otvori tekmovanje. Potem se tekmovalce razdeli v kategorije na posamezna borišča, temu pa sledi glavni del tekmovanja, to so borbe in kate. Same borbe so potekale v izjemnem športnem duhu z malo poškodbami, k čemer je pripomoglo tudi odlično opravljeno delo sodniškega zbora.

Udeleženci karate kluba Ivančna Gorica na DP za dečke in deklice.

Po tekmovanju se za prva tri mesta podelijo pokali, medalje in diplome. Tekmovalci Sankukai karate kluba Ivančna Gorica so se na tekmovanju odlično odrezali in dosegli odličen uspeh. Letos se je državnega prvenstva udeležilo 7 članov našega kluba, od tega se jih je kar pet uvrstilo na zmagovalni oder. V kategoriji dečki 12-15 let borbe nad 50 kg je 1. mesto dosegel Leonardo Mušič Vadnov, v kategoriji dečki 12-15 let pod 50 kg pa je 1. mesto dosegel Aljaž Koselj. Zoya Švarc je osvojila 1. mesto v kategoriji deklice 12-15 let borbe. V kategoriji dečki 9-12 let borbe 30-35 kg je Izak Mestnik dosegel 2. mesto, Gabrijel Mišmaš pa je dosegel 3-4 mesto v kategoriji dečki 9-12 let 35-40 kg. Tako smo uspešno zaključili še eno državno prvenstvo in komaj čakamo na naslednje leto!

 

Pripravila:
Iza Kožar Koščak
Žan Dežman